Руският медиен регулатор включи в черния си списък най-малко пет медии, свързани с шефа на наемниците от "Вагнер" Евгений Пригожин и блокира сайтовете им в Русия.

Този ход бе предприет, след като бойци на "Вагнер" поеха контрола над руски военен щаб и напреднаха към Москва в рамките на опит за метеж.

От снощи сайтовете на информационната агенция РИА ФАН и четири онлайн новинарски портала, контролирани от медийния холдинг "Патриот" на Пригожин - "Народни новини", "Нева нюз", "Политика днес" и "Икономика днес" - бяха включени в черния списък, поддържан от службата за надзор в сферата на информационните технологии и масовите комуникации Роскомнадзор.

По непотвърдена информация в руски информационни издания самият Пригожин е наредил закриването на базираната в Санкт Петербург компания "Патриот". Пригожин не е потвърдил или отхвърлил пряко тази информация.

Руснаци масово купуват стоки със знаците на "Вагнер"

Част от компанията "Патриот", основана през 2019 г., за да обедини медийните и интернет активи на Пригожин е и Агенцията за интернет изследвания - така наречената ферма за тролове, свързана с руските опити за намеса в изборите в САЩ, посочва АП. Директорът на "Патриот" Евгений Зубарев тази седмица заяви, че Агенцията за интернет изследвания, която е имала за задача да провежда операции за оказване на влияние в интернет с цел да прокарва руски интереси, е действала под контрола на Пр

 

ФСБ знаеше: Бунтът на Пригожин се провали поради изтичане на информация

игожин от 2009 г. насам, преди да премине под шапката на "Патриот", предаде БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес.

Според разследване на руския вестник "РБК" от 2017 г., в навечерието на президентските избори в САЩ през 2016 г. служителите на Агенцията за интернет изследвания редовно са се представяли за американци, за да предлагат финансова помощ на протестни движения в САЩ, занимаващи се с теми, предизвикващи социално разделение. През ноември Пригожин призна, че се е намесил в изборите през 2016 година.

Той и неговите бойци избегнаха наказателно преследване и миналата седмица им беше предложено убежище в Беларус, след като президентът на Беларус помогна за сключване на споразумение за прекратяване на въоръжения бунт на наемническата група.