Следственият комитет (СК) на Руската Федерация публикова видео със задържаните терористи от «Крокус Сити Хол». За това съобщава пресслужбата на ведомството.

Известно е, че следователите и криминалистите на СК РФ продължават работата на местото на терористичния атентат. 

Сообщава се, че в хода на проверката на мясотот на теракта минирани тела или други установки на мини не са открити. От мястото на трагедията сътрудниците на ведомството са иззели 4 комплекта бойни амуниции, 2 автомата Калашников, повече от 500 патрони и 28 пълнителя, използвани от нападателите.

По отношение на четиримата задържани в близко време ще бъдат взети мерки за задържане под стража.

По-рано беше съобщено, че ФСБ на Русия е задържала 11 души след терористичния акт. Сред тя са и четиримата участници в разстрелите.

Както съобщава RTVI с позоваване на руската служба на BBC, един терорист е бил ликвидиран в залата, вторият в района на Брянск.

Изданието не дава никаква информация за терористите, нито съобщава обстоятелствата на смъртта. Но журналистите имат копие от паспорта на гражданин на Таджикистан, убит край Брянск. 30-годишният мъж е получил паспорт в МВР в град Вахдат. Намира се на 19 км от Душанбе.

Известно време предполагаемият терорист е живял в Подолск, близо до Москва. През 2018 г. мъжът е нарушил срока си на престой в Русия, превишил е 3 месеца престой. Чужденецът е глобен и му е наредено сам да напусне Русия.

Също така срещу него е образувано изпълнително производство, искали са да съберат 2,5 хиляди рубли от мигранта.

Освен това журналистите получиха копие от паспорта на Шамсидин Фаридуни, който беше задържан в гората на Брянска област. Той получил паспорта си през 2021 г. в Таджикистан.

На 23 март Маргарита Симонян, главен редактор на RT, публикува видеозапис от разпита на Фаридуни.

При ареста мъжът казва на развален руски, че е пристигнал от Турция на 4 март. Предложени са му 500 хиляди рубли за убийство на хора, но само 250 хиляди рубли са преведени на картата, която той уж е загубил. В публикуваното видео Фарудини посочва рождената си дата - 17 септември 1998 г.

Симонян публикува и видео от разпита на „лидера на терористите“. Във видеото вързан мъж общува чрез преводач и разказва къде са живели преди терористичната атака.