Русия преустановява дейността на представителството си в НАТО и на това на НАТО в Москва, след като алиансът отмени акредитация на осем служители на руската мисия в НАТО. Новината съобщи руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА "Новости".

Дейността на руското представителство (в пакта) ще бъде преустановена от 1 ноември.

"В резултат на целенасочените стъпки от страна на НАТО липсват необходимите условия за елементарна дипломатическа дейност. В отговор на действията на НАТО ние преустановяваме работата на постоянното си представителство в НАТО, включително и работата на главния представител, най-вероятно от 1 ноември или няколко дни по-късно", обясни Лавров.

Той допълни, че служителите на военното представителство на НАТО в Москва ще бъдат лишени от акредитация от 1 ноември и че алиансът ще може при нужда да контактува с Русия посредством посолството й в Брюксел, акредитирано към кралство Белгия.

В началото на месеца НАТО обяви план за свиване на размера на руското представителство. Бяха изгонени осем дипломати, които според пакта са "недекларирани офицери на руското разузнаване", и двама служители, заради "злонамерени дейности" от страна на Москва. Така на практика мисията на Русия бе съкратена наполовина - от 20 на 10 служители.

"Политиката ни към Русия остава последователна. Подсилихме сдържаща си сила и отбрана в отговор на руските агресивни действия и в същото време оставаме отворени за смислен диалог", заяви тогава източник от пакта.

Лавров посочи, че никой не обяснил на Москва това решение. И подчерта, че Москва "повече няма да се преструва, че в близко бъдеще са възможни някакви промени в отношенията".