Москва се закани да атакува военни обекти в страни от НАТО, които подкрепят Украйна. Не са изключени и нападения на дипломати в Киев, предава "Daily Mail".

Мария Захарова, говорителката на руското външно министерство, предположи, че може да бъдат разрешени удари срещу държави, членки на НАТО, които доставят оръжие на Украйна.

“Правилно ли разбираме, че в името на нарушаването на логистиката на военните доставки Русия може да нанася удари по военни цели на територията на онези страни от НАТО, които доставят оръжие на режима в Киев?”, предупреди тя. “В крайна сметка това директно води до смъртни случаи и кръвопролития на украинска територия”, допълни говорителката на министерството.

Коментарът ѝ беше в отговор на изказване на министъра на въоръжените сили на Великобритания Джеймс Хепи, който каза, че страната му подкрепя украинските въздушни удари по руската инфраструктура. Той добави, че би било “напълно легитимно” британски оръжия да се използват при подобни атаки, въпреки че все още няма данни това да се е случвало.

Кремъл побърза да го обвини в “провокация” и използва момента да предупреди, че при значителна ескалация на напрежението Русия също ще бъде готова да нанесе ответен удар на “центровете за вземане на решения” в Киев, за да отмъсти, дори ако присъстват западни дипломати.

На фона на изострящото се напрежение между лидерите на НАТО и Москва германският канцлер Олаф Шолц, който беше обвиняван в “колебливост” относно позицията му за войната, реши да изпрати противовъздушни системи на Украйна. Това се случи заради нестихващи спорове в управляващата коалиция и критики относно бавенето на обещани оръжейни доставки.

Около 50 системи Gepard, способни да поразяват наземни и въздушни цели на разстояние 6 км, ще бъдат предоставени на Украйна според министърката на отбраната Кристин Ламбрехт.

Тя казва, че германски сили ще обучават украински войници за използването на бронираната Panzerhaubitze 2000, оръжие за далечно действие, което Нидерландия ще достави.

Междувременно Украйна съобщи, че руските войски са се активизирали в района на Приднестровието. Армията на Москва е в пълна бойна готовност, а в сряда е имало и няколко взрива в близост до голям склад за боеприпаси. Русия отрече да е стреляла по сепаратисткия регион в Молдова и обвини Украйна за атаката.