Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова показа видео с ръководителя на руската дипломация Сергей Лавров. Кадрите са заснети в хотел в Бали, където от 15 до 16 ноември ще се проведе срещата на Г-20.

Преди това в мрежата се появиха слухове, че Лавров е бил хоспитализиран при пристигането си в Индонезия. Мария Захарова обаче отрече тези съобщения, като ги нарече фалшиви.

По-късно тази информация беше опровергана от губернатора на Бали, който каза, че „руският външен министър Сергей Лавров е в добро здраве, той беше в болница за преглед“.

Като доказателство официалният представител на руското външно министерство показа как Лавров се подготвя за срещата.

На публикуваното видео шефът на МВнР седи на маса в хотел по тениска и шорти и с документи в ръце.

Във видеото Захарова помоли Лавров да говори за своята „хоспитализация“, на което министърът помоли западните медии „да пишат повече истина“.

Коментирайки слуховете за неговото „неразположение“, ръководителят на руското външно министерство каза, че западните медии пишат за „болестта“ на руския президент Владимир Путин от около 10 години, а Лавров смята подобна ситуация за политическа игра.

Официалният представител на Министерството на външните работи също публикува предупреждение от блогъра Анатолий Шарий, който видял смартфон на маса близо до Лавров.

„Бих препоръчал на ръководителя на външнополитическото ведомство да не използва iPhone и Apple Watch. Разбира се, американските разузнавателни служби могат лесно да премахнат информация от джаджите, които ги интересуват“, пише Шарий.

Захарова обаче побърза да успокои за заплахите за сигурността на Руската федерация, произтичащи от джаджи, като посочи на блогъра, че министърът не използва Apple Watch.

Превод: GlasNews