Преди ден депутатът от Държавната дума на Русия Андрей Картаполов обяви приемането на закони „за голяма война и обща мобилизация“. Изявленията на политика предизвикаха сериозно вълнение в обществото.

Сенатор Андрей Клишас реагира на думите на Картаполов. Той припомни, че в закона за военната регистрация, чиито изменения Картаполов обясни, не се споменават мобилизация и война.

„Разбира се, трябва да прочетем отново закона след гласуването в Държавната дума, нямаше признаци на мобилизация, нямаше голяма война“, написа той в Telegram.

Ръководителят на Министерството на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу заяви, че продължава набирането на военнослужещи в редиците на руските въоръжени сили за НМО в Украйна.

Сега военнослужещите по договор се използват за формиране на войски. В същото време медиите обръщат внимание на факта, че указът за частична мобилизация продължава да действа.

На този фон Шойгу каза, че около 1330 военнослужещи по договор всеки ден постъпват в редиците на въоръжените сили на РФ, което е приблизително един полк. Ведомството е планирало процеса на набиране и ако темпото се запази, това ще доведе до създаването на армейски корпус, за чиято поддръжка ще бъдат прехвърлени четири хиляди единици военна техника.

До средата на юли 2023 г. повече от 144 000 служители по сигурността вече са подписали договори. От тях, както заяви министърът, ще бъде сформирана резервна армия.

Според анализатори до края на годината 250 000 души ще постъпят в редиците на въоръжените сили на РФ като част от договорната служба.

Според измененията на второто четене на проектозакона за повишаване на наборната възраст в Русия, ръководителите на регионите на страната ни по време на периода на мобилизация ще могат да създават специални предприятия, които да помагат на силите за сигурност да поддържат реда

Както посочва ТАСС, в текста се казва, че висшите изпълнителни органи на съставните образувания на Руската федерация, в които са създадени предприятия, ще могат да получават военно стрелково оръжие, както и патрони за временно ползване.

Други подробности не се дават.

Припомняме, че от 1 януари 2024 г. наборната възраст за военна служба ще бъде от 18 до 30 години.

В същото време първият заместник-председател на комисията по отбрана на Държавната дума Алексей Журавльов в интервю за Ведомости заяви, че наборната възраст в Русия трябва да бъде увеличена до 40 или дори 50 години. Според него всеки трябва да служи в армията.

„Сега тези, които са „далече назад“, държат защитата отпред – и трябва да кажа, че се справят добре, тъй като украинското контранастъпление все още не е успешно“, отбеляза депутатът.

Според него е необходимо още от детската градина да се "учим да защитаваме Родината", особено "когато тя е в опасност".