Руският опозиционен политик Алексей Навални е бил близо до това да бъде освободен при размяна на затворници със Съединените щати, заяви днес Мария Певчих, съюзничка на Навални, цитирана от Ройтерс.

В изказване, публикувано в "ЮТюб", Певчих, която твърди, че руските власти са убили Навални - нещо, което те отричат - твърди, че критикът на Кремъл и и двама граждани на САЩ са били напът да бъдат разменени за Вадим Красиков - наемен убиец от руската служба за сигурност, който излежава доживотна присъда в Германия.

За момента няма коментар по темата от руска и американска страна.

Също днес, Кремъл нарече "абсурдни" твърденията, че руските власти са оказвали натиск върху майката на Алексей Навални във връзка с погребението на сина ѝ. Президентът Владимир Путин не е участвал във вземането на решения за тялото на Навални, увери неговият прессекретар Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Говорителката на Навални, който почина внезапно на 47-годишна възраст в арктическа наказателна колония на 16 февруари, заяви в петък, че руските власти са поставили ултиматум на 69-годишната му майка Людмила да се съгласи в рамките на три часа да го погребе без публична церемония или той ще бъде погребан в затвора.

Ден по-рано майката на Навални се оплака от трудностите при предаването на тялото на сина ѝ и обвини руските следователи, че се опитват да я изнудват във връзка с организацията на погребението.