От началото на 2023 г. Министерството на отбраната на Руската федерация започна да набира затворници за участие във военните действия в Украйна - само през април в руската армия са постъпили около 10 хиляди затворници. Военното ведомство на страната беше принудено да прибегне до подобна стъпка, за да избегне нова вълна на мобилизация. Това се казва в доклад на Министерството на отбраната на Великобритания за 11 май.

В материала се казва, че от лятото на 2022 г. ЧВК "Вагнер" активно набира руски затворници, но от февруари 2023 г. ръководството на групировката влиза в публичен конфликт с руското министерство на отбраната, след което най-вероятно ЧВК е загубил достъп до руската пенитенциарна система.

Освен това британското разузнаване отбеляза, че включването на затворници в редиците на въоръжените сили на РФ е част от по-широки усилия за увеличаване на числеността на руските войски, без да се обявява мобилизацията за изключително непопулярна за руснаците.

„Кампанията за набиране на военнослужещи в Министерството на отбраната е част от по-широки и по-интензивни усилия на руската армия да увеличи числеността си, като същевременно се опитва да избегне въвеждането на нова задължителна мобилизация, която би била крайно непопулярна сред руската общественост“, казаха от разузнаването.

Британско министерство на отбраната