Руските бунтовнически формирования „Легион „Свобода на Русия“ (ЛСР), „Сибирски батальон“ и Руски доброволчески корпус (РДК), които наскоро пробиха руската граница, се стремят с тази операция да предизвикат въстание срещу руския президент Владимир Путин. Това съобщи в сряда, 13 март, един от доброволците на Легиона, Алексей Барановски, в интервю за Newsweek.

В условията на ожесточени боеве той каза на изданието, че бунтовниците възнамеряват в крайна сметка „да отидат в Москва“.

"Целта е евентуалното освобождаване на Русия от Путин. Може да не успеем да постигнем това сега, но това е нашата всеобхватна мисия", подчерта той.

Алексей Барановски, доброволец от легиона „Свободна Русия“ под позивния „Лутик“Цял екран
Алексей Барановски, доброволец от легиона „Свободна Русия“ под позивна „Лутик“ Снимка: Telegram

Последните трансгранични операции на руски легионери идват, когато Путин се подготвя за президентските избори този уикенд. Експертите наричат ​​тези избори внимателно организирано състезание, в което диктаторът със сигурност ще спечели.

Изданието подчертава, че се предвижда гласуване да се проведе и в окупираните територии на Украйна и се спира на думите на Барановски, който подчертава, че операцията на бунтовниците е била разчетена умишлено, тоест точно за тези дати.

„Може да не успеем да спрем федералните избори, но можем да нарушим регионалните избори, така че правим всичко по силите си, за да донесем този „въздух на свобода“ поне в някои части на страната“, обясни той, описвайки положението.

Newsweek подчертава, че Кремъл е използвал войната срещу Украйна, за да задуши допълнително руската общественост и гражданско общество от всякакъв намек за несъгласие.

Смъртта на неофициалния опозиционен лидер Алексей Навални в арктическа наказателна колония през февруари послужи като мрачно напомняне за съдбата, която очаква руснаците, достатъчно смели да предизвикат управлението на Путин.

Освен това изданието цитира Жана - дъщерята на убития политик анти-Путин Борис Немцов, която каза малко след смъртта на Навални, че руските демократични активисти са „вид близо до изчезване“.

"Като граждани на Русия, ние решихме, че също искаме да участваме в тези избори - и това е нашият начин да направим гласа си чут. Ние гласуваме за въоръжена съпротива срещу режима на Путин, за въстание, за революция", обяви боеца на легиона "Свобода на Русия".

Той добави, че с действията си искат да покажат на разпокъсаната руска опозиция, че е дошъл моментът да се обединят, и призова хората да се присъединят към тях в битката срещу Путин.

Това не е първият случай на нахлуване на руска територия от руски бунтовнически групи. Те продължават от 2023 г., а майската кампания миналата година принуди руските власти да евакуират хиляди руснаци от граничния регион и да изпратят там военни подкрепления. Въпреки това, както твърдят самите легионери, техният основен критерий за успешна операция са минималните загуби от страна на техните бойци.

Както подчертават бунтовническите бойци, методите на руснаците са съвсем различни – „нападение на месо“.

„Тяхната стратегия е друга – да стрелят безразборно с надеждата за успешен изстрел. Това включва и цивилни зони: те не пощадиха цивилните в Украйна, а сега не щадят и руснаците. Това е смъртоносната стратегия на армия от убийци. И точно срещу това ние се борим“, заявява Барановски.

Newsweek се свърза с руското министерство на отбраната по имейл за коментар, но нямаше отговор.

Рейд на ЛСР, РДК и "Сибирски батальон"

Сутринта на 12 март руски бойци започнаха да преминават на руска територия в района на Курск и Белгород. В няколко населени места избухнаха боеве. Командирът на РДК Денис Никитин заяви, че задачата е да се ускори смъртта на Владимир Путин и целия кървав кремълски режим.