Сега няма нужда да бягаме към бункера, но ядреният сценарий е реален. Това каза заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, съобщават руски медии.

Според заместник-председателя на Съвета за сигурност светът трябва да направи всичко, за да не се случи това, но пълноценните инструменти за контрол и ядрено възпиране вече са унищожени.

„Това стана благодарение на усилията на западните страни”, смята Медведев.

Защо, каза той, хората вярват, че ядрената война е невъзможна днес, което е далеч от времето на кубинската ракетна криза.

"Ситуацията е още по-напрегната. Тогава нямаше конфликт между Русия и Америка, но сега има", отбеляза Медведев.

„Преговорите с Украйна ще са възможни, когато в Киев се появят хора, които осъзнават отговорността си за населението на страната. Въпросът не е в президента на Украйна Владимир Зеленски. Въпросът е, че самите елити, които сега управляват в Киев, трябва да си тръгнат. Някои ще имат късмет, а други ще бъдат принудени", смята Медведев .

Той подчерта, че тогава „трябва да се появят съвсем други хора, които да осъзнават своята отговорност за бъдещето на хората, населяващи тази сложна, все още съществуваща единица, наречена „Украйна“.

„Когато се появят такива хора, можем по някакъв начин да преговаряме с тях“, коментира Медведев.

Според него, от гледна точка на това с кого точно да се преговаря в Украйна, въпросът за перспективите на Зеленски е второстепенен.

„Святото място празно не е“, смята Медведев.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация специално подчерта, че Русия не е отказвала преговори дори с режима в Киев, но Западът не е в състояние да убеди своите протежета към този процес, пише Труд.

„Ние не отказахме преговори дори с тази клика, но вие сами знаете какво направиха: те забраниха тези преговори за себе си и дори опитите на западните държави да ги тласнат в тази посока все още не са довели до успех”, заяви Медведев.

Медведев добави, че е възможно да се разбере защо това се случва.

„Защото те осъзнават, щом кажат: „Ние сме готови за преговори с Руската федерация“, а условията на техните преговори са ясни - това е признание за резултатите от специалната военна операция. Те се опитват да забавят момента, когато трябва да си стегнат багажа и да заминат за Варшава или Лондон, но това е в най-добрия случай. В най-лошия случай ясно е какво ще се случи“, каза още Медведев.