Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу е подписал заповед за отстраняване на своя заместник Тимур Иванов от длъжност. Известно е, че Иванов вече е в следствения арест по обвинение за заговор за обогатяване при извършване на възложителска и подизпълнителска работа за ведомството.

Според ТАСС военният служител е получил най-малко 1 милиард рубли под формата на различни услуги, като услугите включват „бонуси“ от големи изпълнители на Министерството на отбраната, както и реални материални облаги.

Следственият комитет смята, че Иванов е уредил изгодни договори за себе си. От друга страна, бизнесмени му „помагали“ като строели къщи и плащали различни ценности.

Адвокатът на Иванов Денис Балуев потвърди истинността на тези обвинения, но посочи, че по делото няма доказателства, които да сочат предаване на подкупи или парични възнаграждения на Иванов.

Басманният съд на столицата обаче конфискува имуществото на семейство Иванови. Става дума за банкови сметки, недвижими имоти на самия чиновник и негови близки. Служителите на реда потвърдиха пред медиите, че „всичко, което се води на него и съпругата му, както и на бивши съпруги и пет деца, включително осиновени деца, цялото това имущество вече е конфискувано“, в случай че вината на Иванов бъде доказана.

Вторият обвиняем по делото е бизнесменът Сергей Бородин, обвинен по същата статия като Иванов. Следствието смята, че те са били свързани не само с „приятелски връзки“, но и с обща организирана престъпна група, в рамките на която „Иванов и Бородин... са получавали вменените им облаги и подкупи от такива големи контрагенти като този предприемач“, пише ТАСС, позовавайки се на източник.

Разследването посочва, че през 2018 - 2023 г. Иванов, като представител на Министерството на отбраната, използвайки електронна система за наддаване, е предоставял на предприемачите по-изгодни договори срещу рушвети, оставяйки си „някаква делта“. Миналата година приходите на контрагента Olimpsitistroy, изпълнител на Военната строителна компания, както и строителни проекти в Мариупол, се оценяват на 65 милиарда рубли, а печалбата е 11 милиарда рубли.

Изданието "Комерсант" смята, че неназованият съсобственик на "Олимпситистрой" LLC е Александър Фомин. Именно той е свидетелствал срещу Иванов и е плащал на бившия чиновник за услуги по изграждането и реставрацията на имотите на Иванов. За това заместник-министърът „помогна на компанията да сключи договори на стойност десетки милиарди рубли“.

Известно е, че Тимур Иванов е ръководил изграждането на болници за военни ветерани в Централния федерален окръг, три от които сега са замразени. А през лятото на два от тях имаше пожари. Цената, според канала Mash TG, е 4,5 милиарда рубли само за един обект.

В разговор с Интерфакс адвокатът на Иванов Мурад Мусаев обясни, че обвинението се основава на редица предположения и това е „напълно неприемливо“. Самата агенция посочва, че освен Иванов и Бородин по случая има и трето лице, което е обвинено в даване на подкуп.

На свой ред каналът TG Baza, позовавайки се на адвоката на Иванов, обявява обвинения в съдействие на най-малко две компании, „в същото време, според разследването, Иванов е получавал услуги безплатно за себе си. Например плащали му полети до морето, хотели, осигурявали охрана и помагали за решаването на различни проблеми.

Защитата на Иванов настоява, че той не е могъл да повлияе на резултатите от търговете, т.к Министерството на отбраната работи със система за отворено електронно наддаване.