Илназ Иматдинов защитава своя кандидатска степен на 24-годишна възраст, има много... котки в социалните мрежи, но сега не му е до тях - ученият работи за спасяването на човечеството.

Руският център по вирусология "Вектор" обяви готовността си да започне тестване на ваксина срещу коронавирус. Бяха избрани 60 доброволци, които ще го тестват върху себе си. Интервютата с вирусолози от "Вектор" са почти нереалистични, предприятието е затворено, разработчиците нямат право да комуникират директно с пресата. Честно казано, учените нямат време за тази комуникация, целият свят чака ваксината, а да загубиш ценни минути, означава да загубиш животи.

Ясно е, че не един човек работи върху ваксината, а цяла група учени. Независимо от това, Илназ Иматдинов официално бе обявен за основен разработчик на лекарството, което ще премине клинични изпитвания в близко бъдеще. Ученият е и сред тези, които ще тестват ваксината върху себе си, според Роспотребнадзор. Решихме да намерим информация за този човек, защото всички искат да знаят кой е този герой?

 

А вие така ли си представяте учен, който спасява света? Снимка: социални мрежи

Вероятно си мислите, че ученият, който разработва ваксината срещу бича коронавирус, непременно трябва да бъде човек с опит  поне от двадесет години, благородно посивял и с бръчки. Но не! Оказа се, че вирусологът, към когото сега гледа не само Русия, но и цял свят, е само на 30 години!

Какво още научихме за младия учен? Роден е в Татарстан, учи първо в Уляновската държавна селскостопанска академия. След това отива на работа във Федералния изследователски център по вирусология и микробиология във Владимирска област, където защитава дисертацията си. По това време младежът бил само на 24 години. Следващото му място на работа е Векторният център по вирусология и биотехнология край Новосибирск, тоест той работи там от около шест години.

 

Вярва също, че желанията ще се сбъднат. Снимка: социални мрежи.

„Вектор“ все още не дава дори кратка биография на учения, но в социалните мрежи той говори малко за себе си. Отношението към тютюнопушенето и алкохола е отрицателно, в любимите му цитати е фразата „Никога няма да порасна“. Вдъхновява се от книги и добри хора.

На личната страница на Илназ има и забавни мемета за науката и връзки към научни статии, пише kp.ru. И много... котки! Забавни снимки, комикси и просто смешни снимки. Ето такъв е ученият от новия век. Обикновен младеж в суитшърт, който взема решение за най-сложните световни проблеми.

Ученият има много котки на страницата.... Снимка: социални мрежи

 Превод и редакция: Glas.bg