Картина на стойност около $1 милион бе съсипана, след като охранител е нарисувал очи на безлики фигури в картина в първия си ден на работа в галерия. 

Охранителят е надраскал два чифта очи с химикал върху картината на художничката Анна Лепорская „Три фигури“ (1932–1934), която е била показана в изложба на абстрактно изкуство в център "Елцин" в град Екатеринбург, Западна Русия.

Двама посетители, които са се наслаждавали на друга художествена изложба в центъра забелязват "допълнителните детайли" на две от трите фигури на картината от 30-те години на миналия век, предава Art Newspaper.

Предполага се, че неназованият охранител е 60-годишен. Той е работил за частна охранителна фирма, се казва в изявление на център "Елцин". Охранителят твърди, че му е станало скучно още в първия си ден. Той веднага е бил уволнен.

Картината, която е била заета от Държавната Третяковска галерия в Москва, след това е изпратена обратно на следващия ден и е проверена от реставратор.

В момента картината се реставрира. Експертът по реставрация в Държавната Третяковска галерия каза, че щетите могат да бъдат отстранени без дълготрайни щети на произведението на изкуството.

Полицията е започнала разследване за вандализъм и е съобщено, че компанията, в която е работил охранителят, плаща за възстановяването и щетите, които се оценяват на $3345 долара.

Не е ясно колко струва картината, но тя е застрахована за $1 милион.

Превод: GlasNews