Куфар с набор от кодове за изстрелване на ядрени ракети (т.нар. „ядрен куфар“) носят двама служители по сигурността на руския президент Владимир Путин. 

„Ядреният куфар“ се носи от моряци, капитани от първи ранг Дмитрий Шумейко и Владимир Полещук. Според разследване на руското издание „Проект“ те са носили набор от кодове за Путин поне от 2019 г.

Според „Проект“ в телефонните указатели на техните колеги Шумейко и Полешчук са записани като „Дима-кнопка” и „Кнопка”.

ядрено куфарче, свитата на Путин, Владимир ПутинЦял екран
1. Владимир Полещук; 2. Дмитрий Шумейко Снимка: Проект

"Шумейко не е непознат за проблемите на обикновените хора - семейството му наскоро беше на почивка близо до Алуща, въпреки че дори преди войната в Украйна те прекараха ваканцията си в Италия. Друг такъв човек "бутон" е Владимир Полещук, също капитан от първи ранг”, пише изданието.

Разследването на изданието разкри и имената на няколко други охранители и лекари, които придружават Путин при пътуванията му. По-специално, онкологът Вгений Сливанов и неврологът Роман Ротанков са постоянни членове на „свитата“ на ръководителя на Кремъл.
ядрено куфарче, свитата на Путин, Владимир ПутинЦял екран
1. Игор Есаков, УНГ. 2. Дмитрий Шумейко, пазач на „ядрения куфар”; 3. Евгений Селиванов, онколог; 4. Роман Ротанков, невролог Снимка: Проект
 
Превод: GlasNews