Представителят на Запорожка област и ръководител на движението „Ние сме заедно с Русия“ Владимир Рогов заяви, че диверсанти от Главното разузнавателно управление на Украйна са се опитали да отровят руски пилоти.

77 възпитаници на Армавирското ВАУ едва не пострадаха от действията на агентите на ГУР по време на честването на 20-годишнината от завършването на летателното училище, посочи Рогов в Telegram. Според него в тортата и алкохола, които са доставени за празника, е имало отрова.

"Ние обаче нямахме време да пробваме продуктите, тъй като един от служителите реши да провери куриера, доставил поръчката. Оказа се, че веднага след доставката той е изчезнал от Армавир. След това си купил самолетен билет. В резултат на това разносвачът е задържан - той се оказва родом от Мелитопол."

Куриерът признал, че знае за отровата в продуктите, а също така, че изпълнявал задача от Главното разузнавателно управление на Украйна.

„По чиста случайност и благодарение на съзнанието на служителите, които оставиха настрана анонимната торта и алкохола. <…> Би било катастрофа. 77 гости [можеха да бъдат фатално отровени]. Всички са живи“, съобщава телеграм каналът Flightbomber.

Други подробности не са уточнени.

В момента се издирват и други диверсанти, замесени в опита за отравяне на руски пилоти.