Друга мистериозна смърт се е случила в началото на февруари в Русия - починал е синът на ръководителя на Роснефт Игор Сечин. Това първо съобщи в социалната мрежа X бившият шеф на компанията ЮКОС Леонид Невзлин, а след това смъртта на сина на олигарха бе потвърдена от руското издание Медиазона.

Смъртта на единствения 35-годишен син на Сечин, Иван, не е публично съобщена никъде. Най-интересното е, че руските медии мълчат за тази трагедия, а семейството на Сечин вероятно трябва да крие факта, че синът им вече не е между живите, предполага изданието Dialog.ua.

Първият, който обърна внимание на вписването в регистъра на наследствените дела на Руската федерация, беше бившият мениджър на ЮКОС Леонид Невзлин, който дължи всичките си проблеми на Сечин.

Цял екран
 

Записът в регистъра е регистриран на Иван Игоревич Сечин, роден през 1989 г., който е живял в Москва на адрес: Шведска безизходица, сграда 3. Тази сграда е спомената в разследване на Bloomberg като „дом за сътрудници на президента Путин“.

Журналистите на Медиазона решиха да проверят информацията и наистина откриха такава регистрация в регистъра.

Анонимният телеграм канал „VChK-OGPU“ публикува едва на 20 февруари, че предполагаемата официална причина за смъртта на 35-годишния Иван Сечин е „откъснал се кръвен съсирек“.

Цял екран
Екранна снимка

"В същото време Сечин забрани на служителите на Следствения комитет, ФСБ и други служители по сигурността да се занимават с проблемите на смъртта на Иван. С това се занимава Службата за сигурност на Роснефт, състояща се от бивши служители на ФСБ и Следствения комитет, лично лоялни. Тези служители на сигурността са склонни към различни „теории на конспирацията“ и конспиративни теории“, се съобщава в телеграм канала „ВЧК-ОГПУ“.

Има обаче нещо подозрително, спекулират журналисти, ако Кремъл е наредил на семейството да пази мъката си в тайна.

Какво се е случило с Иван Сечин

"VChK-OGPU" стана известен с подробностите от последните часове от живота на Иван Сечин. Както обясни съпругата му, посред нощ съпругът се оплакал от болка, като решил, че случващото се е свързано с бъбреците му.

"Охраната беше инструктирана да купи лекарството "Канефрон" и след около половин час служител се върна в къщата на служителя на държавната корпорация с лекарството. Иван Сечин извикал жена си в стаята си и поискал да му налее вода и да му даде хапчето. Жената отишла до банята за вода и когато се върнала, съпругът й вече лежал неподвижен. Съпругата веднага се обадила на охраната по радиото", съобщава телеграм каналът.

Цял екран
 

Според публикацията на Апостроф охраната е извикала линейка, но е посочила неточен адрес. В резултат на това лекарите са карали почти два часа и до този момент мъжът е починал. Това се случило в имение на улица Изумрудная във вилно селище "Европа-1" в Красногорск близо до Москва. Веднага щом лекарите влезли в къщата и видели безжизненото тяло на Иван Сечин, те помолили охраната да спре, който се опитвал да прави изкуствено дишане на началника си до последния момент. Иван бил мъртъв. В резултат на това експертите заключили, че причината за смъртта е откъснал се кръвен съсирек.

След това роднините казали на лекаря от линейката, че Иван Сечин има само хипертония. Той приемал лекарствата, предписани от лекаря, но през последните месеци не е търсил медицинска помощ.

На третия ден след смъртта му Иван Сечин е погребан. Дали Игор Сечин е вярвал на официалната версия за смъртта, остава загадка.

Кой беше Иван Сечин

Заслужава да се отбележи, че всичко, свързано с Иван Сечин, е внимателно класифицирано.

„Той живееше в Московска област, криейки се във всички официални бази зад обозначението „РФ“. Линейка беше извикана от охранителя Евгений Панин и именно под това име Иван Сечин беше регистриран във всички документи за смъртта.

Иван Сечин е награден с орден „За заслуги към отечеството“ II степен „За големия му принос в развитието на горивно-енергийния комплекс и дългогодишна съвестна работа“. По това време той е на 25 години.

От 2014 г. Иван Сечин заема ръководна позиция в Роснефт, а през 2021 г. доходите му възлизат на почти 62 милиона рубли.