Руското министерство на отбраната публикува видео с британския миноносец Defender, който следобед на 23 юни наруши държавните граници на Руската федерация в Черно море и се приближи до нос Фиолент в Крим.

Кадрите показват как руският Су-24М се е приближил към плаващия съд.

Припомняме, според информация на руските медии британският миноносец Defender премина руската граница в 11:52 часа московско време и влезе в териториалните води на Русия на три километра. Няколко предупреждения бяха отправени към командването на миноносеца, след което граничният патрулен кораб изпълни два пъти предупредителен огън, а Су-24М извърши предупредителна бомбардировка по хода на разрушителя. В 12:23 Defender напусна руските води.

Руската армия стреля по британски миноносец в Черно море

След инцидента британският военен аташе е извикан в руското външно министерство, за да изясни ситуацията. По-късно официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова обяви, че британският посланик също ще бъде поканен в отдела.

Британското министерство на отбраната отрече нарушаването на границите и съобщи, че разрушителят Defender е извършил невинно преминаване през териториалните води на Украйна в съответствие с международното право. Министерството отхвърли руските изявления за предупредителна стрелба.