Руският сегмент на мрежата сравни снимки на руския президент Владимир Путин, направени по Коледа през 2019 г. и 2023 г.

Авторите на публикациите отбелязват, че атмосферата на празника се е променила значително. Ако преди пет години руският лидер беше заобиколен от тълпа от хора в храма, то през новата година той се оказа съвсем сам пред иконите.

Последните снимки, 2023 г., вероятно са направени по време на литургията в Благовещенската църква на Кремъл - тази катедрала се смята за дом на князете на Москва и руските царе.

Кадрите показват, че Путин е напълно сам, без други енориаши.

На видеото се вижда, че ръководителят на страната е бил посрещнат от настоятеля на църквите в Клинския район на Сергиево-Посадската епархия йеромонах Йосиф.

Както уточнява ТАСС, доскоро не беше известно в кой храм Путин ще отбележи празника.

Сравнявайки тези кадри с изображения от 2019 г., потребителите отбелязаха, че по това време президентът присъства на литургия в Преображенската катедрала в Санкт Петербург, където беше заобиколен от няколко десетки енориаши.

Преди три години, през 2020 г., той посети същата катедрала в Санкт Петербург, но наблизо вече имаше само тийнейджъри и деца, около 15 души.

Преди две години, през 2021 г., Коледа на Владимир Путин се проведе в селска църква близо до Велики Новгород. „Известия“ пише, че той е отслужил литургията в църквата „Свети Никола“ на Липна с „няколко десетки енориаши“.

Миналата година беше отслужена литургия в присъствието на президента в Московска област, в храма на Спас Нерукотворен.

Намира се на територията на президентската резиденция в Ново-Огарьово. Там Путин беше съвсем сам.

Превод: GlasNews