Руската газова индустрия претърпя пета загуба за кратък период от време. Както уточнява MK, на 5 юли е открито тялото на 61-годишния генерален директор на Astra-Shipping LLC Юрий Воронов (на снимката). Компанията под негово ръководство се занимаваше с доставка и логистика, Газпром се счита за неин основен клиент.

Тялото на бизнесмена е намерено в елитното селище във Виборгския район на Ленинградска област "Морски тераси". Разследването смята, че предприемачът се е самоубил на фона на сериозни проблеми с бизнеса.

Източник на медията потвърди, че Воронов е напуснал града на 1 юли след двуседмичен запой. Жена му разказала за това. Тя уточни, че предприемачът е имал сериозен „раздор“ с контрагенти и партньори.

Според авторите на МК от началото на 2022 г. това е петата странна смърт на представител на газовата индустрия. В същото време четирима предприемачи по някакъв начин бяха свързани с Газпром.

Първият, на 29 януари, беше ръководителят на транспортната служба на Gazprom Invest Леонид Шулман. Той почина в къща в същия район като Воронов. Предприемачът беше открит в банята с бележка, в която се оплаквал от силни болки в краката. Разследването се съмнява, че бележката е истинска. 

Загина още един директор, свързан с "Газпром"

Вторият, на 25 февруари, беше Александър Тюляков, заместник-ръководител на Единния сетълмент център на Газпром за корпоративна сигурност.

Тялото е намерено в гараж до къщата му в същото село. Версията на разследването е самоубийство. Намерена е и бележка, чието съдържание е неизвестно на медиите.

Тялото на Владислав Аваев, бивш вицепрезидент на Газпромбанк, заедно с труповете на членове на семейството му, бяха открити на 18 април. Всички бяха в апартамент в Москва. Твърди се, че той е убил жена си и дъщеря си и се е самоубил.

На следващия ден, 19 април, в двора на къща в Испания, в Лорет де Мар, семейството на Сергей Протосен, бивш член на борда на Новатек, е намерено мъртво. Полицията заподозря конфликт в семейството, довел до известна схема. Втората версия е групово убийство.

Авторите на "МК" смятат, че могат да се намерят няколко обяснения за подобни съвпадения, включително умишлените убийства на неугодни свидетели. Във всеки случай няма официални доказателства за насилствения характер на смъртта.

Превод: GlasNews

Руски милиардер, свързан с Лукойл, почина по време на сесия с шамани