Първият автомобилен мост между Русия и Китай бе отворен за товарен трафик по-рано днес. Съоръжението свързва Благовещенск и Хейхе, извисявайки се над река Амур.

Транспортът между граничните градове с тесни икономически връзки досега се осигуряваше с речни лодки, кораби на въздушна възглавница, плаващ мост и ледени пътища през зимата.

Церемонията по откриването в петък показа товарни камиони, пресичащи моста, докато бели, сини и червени фойерверки в цветовете на руското знаме грееха на заден план, предава Moscow Times.

С цена от 18.8 милиарда рубли ($318 милиона), според Интерфакс в руската част на моста са инвестирани 14 милиарда рубли.

Руският министър на транспорта Виталий Савелиев заяви, че се очаква откриването му да увеличи двустранната търговия на Русия и Китай до 1 милион тона стоки годишно.


Снимка: ТАСС

Междувременно, китайските ограничения, въведени заради COVID-19 ограничават пътническия трафик по моста Благовещенск-Хейхе. След вдигане на ограниченията се очаква по съоръжението да преминават 630 товарни камиона, 164 автобуса и 68 превозни средства на ден.

Таксата за използване на моста ще бъде 8700 рубли ($146), а разходите за строителството му ще бъдат възстановени за 20 години.

По-рано през април Русия завърши строителството на своя участък от първия железопътен мост между страната и Китай, който се очаква да бъде открит през август.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 

Публикация, споделена от Blaga Live / Благовещенск (@blagalive)