Режимът на Путин продължава да преследва руски учени, подозирайки ги в държавна измяна. Според агенция ТАСС Александър Шиплюк, директор на Института по теоретична и приложна механика (ИТАМ) на Сибирския клон на Руската академия на науките (СО РАН), е арестуван в Новосибирск по дело за държавна измяна. Това е третият физик за последния месец, който е задържан от руските сили за сигурност по този член.

Според Василий Фомин, изследователски директор на института, служители на ФСБ са извършили обиски в институцията във връзка със случая Шиплюк, а самият учен е задържан в ареста Лефортово в Москва.

Какво се знае за Александър Шиплюк

В ИТПМ СО РАН Шиплюк оглавяваше лабораторията "Хиперзвукови технологии" и беше заместник-директор по научните изследвания. Той е член-кореспондент на Руската академия на науките и доктор на физико-математическите науки. В научните среди той е известен като виден специалист в областта на високоскоростната аерогазодинамика и експерименталните методи за изследване на газовите потоци, а разработките му се използват в ракетостроенето.

арести на учени в Русия
Александър Шиплюк
 

Освен това от 2007 г. Шиплюк участва активно в преподаването в Новосибирския университет в катедрата по аерохидродинамика,

Сред основните научни постижения на учения е значителен принос за модернизацията и създаването на уникални стендове и инсталации, разработването на методи за моделиране на вълнови процеси при високоскоростни срязващи потоци, както и откриването на метод за стабилизиране на високо- отбелязват се скоростни гранични слоеве, използващи покрития с пореста микроструктура, които абсорбират ултразвук.

Арести на други учени по подозрение в държавна измяна

По-рано по делото за държавна измяна беше арестуван и настанен в "Лефортово" и служител на същия институт, професор Анатолий Маслов. Той е заподозрян в предоставяне на някакви данни, които са държавна тайна. Според руски медии Маслов е предавал информация за хиперзвукови технологии на трети страни.

арести на учени в Русия
Анатолий Маслов
 
Също така руският учен Дмитрий Колкер беше задържан по подозрение в държавна измяна. Неговите адвокати казаха, че 54-годишният физик е обвинен в предполагаемо предаване на тайни в областта на лазерната физика на Китай. Роднините на Колкер категорично отхвърлиха обвиненията и казаха, че ученият винаги е искал да работи в Русия, въпреки факта, че водещи чуждестранни университети и лаборатории са му предлагали да отиде да работи в чужбина.
арести на учени в Русия
Дмитрий Колкер
 
Колкер беше сериозно болен от рак и беше в болницата, но въпреки тежкото състояние на учения, служителите на ФСБ все пак го отведоха в Москва, където той почина известно време по-късно.

Превод: GlasNews