Първата съветска ядрена подводница премина по улиците на Русия.

К-3 “Ленински комсомол” се отправи към Музея на военноморската слава, който се намира в Кронщад.

Тя преминала по улиците на града на 12 октомври на път до последната й дестинация, където посетителите ще мога да разгледат отблизо плавателния съд. По време на операцията били демонтирани 70 подвижни конструкции – знаци,  светофари, осветителни тела, както и цели 800 метра бордьори.

К-3 било превозена на две части, които ще бъдат съединени в музея. Реакторите, задвижвали подводницата, са били премахнати в корабостроителницата в Нерпа.

„Ленинский комсомол” е първата съветска и третата в света (след американските „Наутилиус” и „Сий Вулф”)  атомна подводница. Тя е била завършена през 1957 година и е била предана на Северния флот през 1958. През 1959-1964 година по модифицирания проект 627А са построени още 12 подводни съда.

През 1962 година “Ленински комстомол” е първата, която съветска подводница успяла да да достигне Северния полюс под вода. Това става четири години преди „Наутилиус.

След това извършва и изплуване на полюса, което идва три години след това на “Скейт” на САЩ. За мисията съветският капитан Лев Житцов получава наградата Герой на СССР.

Една от основните задачи на К-3 по врем на Студената война била да следи американски подводници, въоръжени с балистични ракети. Службата на плавателния съд била белязана и от трагично събитие. По време на пожар през 1967 година в "Ленински комсомол загиват 39 човека.

Подводницата била изведена от състава на Северния флот през 1991 година, а решението за създаване на музей било взето след 30 години.

Очаква се „Ленинский комсомол” да е отворена за посетители през следващата година.

Превод: GlasNews.bg