"Европейските столици подклаждат напрежението с безпочвени страхове за руснаците, които уж никога няма да спрат, и така Западът се опитва да заблуди собственото си население". Това е заявил говорителят на руския президент Дмитрий Песков в интервю, фрагмент от което е публикуван в Telegram.

Така той е коментирал неотдавнашните изявления на полския президент Анджей Дуда за готовността на Варшава да разположи на своя територия американски ядрени оръжия.

"Тези изявления показват една мисъл: европейските столици по всякакъв начин нагнетяват напрежение, по всякакъв начин насърчават мисълта, опитват се да заблудят населението си с тези страхове за страшни руснаци, които никога няма да спрат и ще продължат напред - абсолютно неоснователно", е допълнил Песков.

"По този начин някой прикрива вътрешните си икономически проблеми, някой прикрива вътрешните си политически проблеми, някой се опитва да компенсира загубата на своя имидж, на своя рейтинг и т.н. Ние виждаме такава кампания, тя се провежда, за съжаление", е заявил Песков, цитиран от "Фокус".

"Засега малко хора са готови все пак да се вслушат в истината, да се опитат да я намерят някъде. Но да се надяваме, че броят на такива хора и политически сили ще расте", е посочил в заключение говорителят на Кремъл.