Според журналисти пилотът на разбилия се в Афганистан самолет Falcon 10 Аркадий Грачев е изправен пред затвор.

Както пише Mash, компанията Athletic Group, чийто собственик е съпругата на пилота Екатерина Агапова, не е имала право да извършва превоз на пътници, тъй като не е имала лиценз за това и никога не е предоставяла тези услуги.

За извършване на полетите самолетът е използван от компанията Jer Aero, собственост на самия Грачев и втория пилот Дмитрий Беляков.

На тази база руските следователи образуваха наказателно дело относно предоставяне на услуги, които не отговарят на изискванията за безопасност.

Сега пилотът и съпругата му са заплашени от до 10 години затвор.

По последна информация катастрофата е станала заради неправилни изчисления на горивото и силен вятър.

На този фон експерти казаха, че екипажът на разбилия се в Афганистан Falcon 10 е оцелял благодарение на компетентните действия на пилотите. Според Shot, след повреда на втория двигател на самолета, той може да остане във въздуха още 20-25 минути, което е достатъчно, за да прелети още 150 километра.

В същото време пилотите, които обявиха необходимостта от аварийно кацане на летището в Таджикистан, се опитаха да намерят пейзаж, подходящ за кацане в планината. Преди катастрофата екипажът е повдигнал носа на самолета с 15-20 градуса, за да смекчи удара, който е попаднал в средата на фюзелажа и кабината, където е имало пътници.

Експертите посочват, че при липсата на тези действия самолетът е щял да забие носа си в земята и тогава нямаше да има оцелели при тази катастрофа.

Припомняме, частен самолет Falcon 10 е извършвал полет с линейка. Той пътувал от Тайланд за Москва с рускиня, която била тежко болна на почивка. Съпругата била придружена от съпруга си, бизнесмена от Волгодонск Анатолий Евсюков. Двама лекари наблюдавали състоянието на жената.

В резултат на катастрофата пилотите и лекарите оцеляха, но двойката загина.

Моментът на катастрофата на руския самолет е уловен на ВИДЕО