Медиите съобщават, че в Санкт Петербург е починал ръководителят на Института по биорегулация и геронтология, академик на Руската академия на науките Владимир Хавинсон.

Смъртта е настъпила на 78-та година от живота, се съобщава на сайта на института. Според колеги Хавинсон е починал на 5 януари, съобщава RTVI.

Геронтологът привлече вниманието на медиите, които го нарекоха „личния геронтолог на Путин“. Въпреки това, според изпълнителния директор на института Олга Михайлова, това не е нищо повече от „глупава шега“, причината за която е „неправилната компилация“ на цитати на Хавинсън от негово интервю.

„След като го прочетоха, всички стигнаха до грешни заключения“, обясни тя .

Говорим за интервю с местното издание Fontanka през 2017 г., в което ученият каза, че човек може да живее до 120 години, но със сигурност ще живее сто години.

Медиите отбелязват, че той оценявал потенциала на Владимир Путин като „блестящ“, а Хавинсон смята, че възрастта на политика по това време е не повече от 20 години.

„Потенциалът е брилянтен. Това са десетилетия. Ресурсът му е много висок“, каза той.

Хавинсон също посочи, че причината за това е начинът на живот на Владимир Путин.

„Той не пие, не пуши, спортува. Трябва да вземем пример от него! Така трябва да се държат всички, млади и не толкова”, разсъждава той.

Като учен Хавинсон стана известен с разработването на пептиди на базата на биорегулатори, които според него са били използвани от политици като Андропов и Брежнев, както и от Борис Елцин.

Думите му бяха частично потвърдени от вицегубернатора на Санкт Петербург Олег Ергашев, който заяви в некролога на учения, че „откриването на пептиди помогна да се запази здравето на ликвидаторите на последствията от аварията в Чернобилската атомна електроцентрала“.

Въз основа на откритието на Хавинсон са разработени 13 лекарства и 64 хранителни добавки, както и рехабилитационни програми за професионални спортисти и международните препоръки на ООН за удължаване на живота.

За Хавинсон е известно, че е роден в ГДР в семейството на офицер Хацкел Хавинсон, възпитаник на Военномедицинската академия "Киров". Занимавал се е с разработки под егидата на Министерството на отбраната. През 1989 г. създава Държавна клинична болница на Научно-производствената компания "Цитомед", а по-късно основава Института по биорегулация и геронтология. От 1996 г. Хавинсон е член на Руската академия на науките, а от 2003 г. е член на Президиума на Северозападния клон на Руската академия на медицинските науки.

Автор е на повече от 800 научни публикации, 205 патента в областта на геронтологията, биотехнологиите, имунологията, включително 90 международни патента в САЩ, Канада, Швейцария, Австралия, Япония и Европа.