На 88-годишна възраст почина съветският и руски композитор Генадий Гладков, автор на най-популярните анимационни филми и филми от съветската епоха. Музиката на Гладков може да бъде чута във филмите „Джентълмени на късмета“, „След дъжда в четвъртък“, „Човекът от булевард Капуцини“, „12 стола“, „Обикновено чудо“, „Куче на ясла“, „Е, просто изчакайте“ и, разбира се, в „Музикантите от Бремен“. За смъртта на композитора съобщи DTF.

Гладков е роден през 1935 г. в Москва в семейство на музиканти. Дядо му е корепетитор на Лидия Русланова, а баща му е джаз музикант. Самият композитор се пошегува, че дори е роден под звуците на джаза.

"Аз, може да се каже, съм роден под звуците на джаз. Както много от моите приятели, аз съм роден в родилния дом Грауерман. Всички, които са живели в центъра, обикновено са родени там. Затова баща ми, който беше вторият пианист и акордеонист от ансамбъл „Цфасман“, дойде там и изнесе малък концерт във фоайето“, каза композиторът.

Почина композиторът Генадий Гладков, Генадий Гладков, ГладковЦял екран
Композиторът Генадий Гладков 

Генадий учи музика от детството си, завършва химически колеж, а по-късно и теоретичния отдел на музикалното училище към Московската държавна консерватория Чайковски, където учи композиране на музика под ръководството на Григорий Фрид.

По време на обучението си, през 1961 г., той пише музика за пиесата „Приятел от детството“ в театър „Съвременник“. И тогава той започна да работи за филми. Още през 1965 г. той издава първия си запис "The Wizard of the Emerald City".

Общо неговата музика се появява в повече от 110 филма.