В руските медии се появи видеозапис, който е запечатал момента на отблъскване на атаката на украински безпилотни катери срещу разузнавателния кораб на Военноморските сили "Иван Хурс".

Припомняме, атаката срещу модерния руски разузнавателен кораб се случи в шест и половина сутринта на 24 май в южната част на Черно море, на 140 км североизточно от Босфора. По това време Хурс патрулира по газопроводите "Турски поток" и "Син поток" в турски води и е атакуван от три безпилотни катера наведнъж.

Министерството на отбраната на Русия нарече опита "неуспешен".

„Всички вражески лодки бяха унищожени чрез огън от стандартни оръжия... на кораба“, казаха от отдела. В мрежата се появиха кадри от моментана ударите. Точните изстрели в целта са последвани от взрив на катера.

Съдейки по силата на детонацията, на борда на безпилотния съд е имало най-малко 150 кг тротил или еквивалент, така че заплахата за Хурс е била реална.

Според медийни анализатори по външни данни морските дронове приличат на тези, с които украинската страна се опита да атакува Крим.

Както уточни Игор Конашенков, официален представител на руското министерство на отбраната, целта на атаката е била да се наруши работата на кораба, а именно да се унищожи защитата и сигурността на газопроводите.

От ведомството обясниха, че след терористичната атака през септември миналата година по "Северен поток" въоръжените сили на РФ защитават такива съоръжения.

„И, както се оказа, не напразно“, обясни Конашенков.

Според него сега корабът "Иван Хурс" на Черноморския флот "продължава да изпълнява задачите си".

Превод: GlasNews