В социалните мрежи беше публикувано видео, на което се предполага, че е запечатало момента на падането на един от дроновете в района на Москва.

Дронът е бил свален. Той бил ударен и паднал, след което избухнал в полето. По предварителни данни кадрите са заснети край село Илинка.

Сутринта на 30 май един от безпилотните самолети беше свален в небето над Рубльовка.

Видеото също е публикувано онлайн.

Според телеграм канала SHOT е възможно да са свалени общо 32 дрона.

Падането на четири дрона е регистрирано в района на Одинцово в Московска област. Известно е, че удрят дървета.

Дроновете са забелязани на около 60 метра височина. Те са били на разстояние около 500 метра един от друг, пише Avia.pro .

Сред безпилотните самолети, атакуващи Москва, се съобщава, че се е появил нов модел, който досега не е бил използван от въоръжените сили на Украйна.

Аеродинамичният дизайн на такива дронове се нарича „патица“: БЛА е оборудван с бензинов двигател с вътрешно горене и носи кумулятивни заряди KZ-6.

Очевидци, които са били на проспект Ленински, казаха, че са чули звук, подобен на шум от мотоциклет.

След това се чули два силни удара и се появила миризма на нафта. Освен това местните жители казаха, че са видели контейнер с керосин до останките.

Кметът на Москва Сергей Собянин каза, че няма сериозно пострадали.

На 10 минути от резиденцията на руския президент Владимир Путин "Ново-Огарьово" в село Усово е унищожен дрон, летящ към Москва. Това съобщи в Telegram на 30 май руската независима журналистка Фарида Рустамова.

"Един от безпилотните самолети беше свален над село Раздори край Москва. Това е част от Рубльовка, където се намират държавни дачи, лични домове на чиновници и бизнесмени. Резиденцията на Путин Ново-Огарьово (в село Усово) е на 10 минути път с кола - каза тя.

Дронове са ударили сгради в Москва

Руската медия Shot обобщи резултатите от атаката срещу Москва. Първият дрон се разби на 25-ия етаж на къща на улица Атласова в Нова Москва - на 25-ия, 24-ия и 23-ия етаж са изпочупени прозорци, повредена е бетонна плоча.

Вторият дрон се разби в прозореца на апартамент на 16-ия етаж на жилищна сграда на улица Профсоюзная около 5:20 сутринта местно време. В стаята е имало една жена, тя не е пострадала. Дронът носел кумулятен заряд KZ-6, влетял в апартамента и по щастлива случайност не се взривил.

Третата нападната е 30-етажна жилищна сграда към 7:00 сутринта на проспект Ленински. Дронът носел три KZ-6 и се ударил в 14-ия етаж, 300 души бяха евакуирани. Очевидци съобщават за неизправности в навигационната система в Москва след сутрешната атака с дрон.

Полицията на Москва и Московска област въведе плана "Тайфун", който включва събиране на персонал. Руското министерство на отбраната обяви атака срещу Москва с 8 дрона и обвини за това Киев.

Превод и редакция: GlasNews