Ден след обявяването от руския президент Владимир Путин на частична мобилизация в цялата страна, в мрежата се появиха кадри, на които се виждат тълпи от мъже във военните комисии в няколко региона на Русия. Видеото беше публикувано от каналите на Telegram в четвъртък, 22 септември.

Един от тези видеозаписи, според авторите на публикацията, е заснет в Якутия (Република Саха, Руска федерация) до една от военните служби. Видеото показва голям брой мъже, които се насочват към оградена зона.

Междувременно военният комисар на Якутия каза, че на първо място ще бъдат призовани само онези граждани на Руската федерация, които са служили преди не повече от три години, били са на военен отчет и са развили умения за военна служба. Освен това той отбеляза, че онези жители на републиката, които са регистрирани в армията, са длъжни да останат на територията на Якутия, без да напускат други региони. В зависимост от позицията на мобилизираните се обещава заплата от 205 000 рубли на месец.

Също така в мрежата се появи видео, което според каналите на Telegram показва процеса на мобилизация в Чеченската република. На кадрите можете да видите как тълпа от хора, придружени от хора във военна униформа, се насочват вероятно към военната служба.

Припомняме, че руският президент Владимир Путин на 21 септември обяви частична мобилизация. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че 300 000 души от резервистите ще бъдат призвани в армията.

Превод: GlasNews

Протести след решението за мобилизация в Русия, близо 900 са задържани СНИМКИ

Песков: Частичната мобилизация е свързана с действията на НАТО

НАТО след обявената мобилизация: Може да има ескалация

Вижте официалния документ, с който Путин обяви частична мобилизация