Уникална операция на сърцето на полицай от Ростов на Дон бе извършена от кардиохирурзи на Централната военна клинична болница в Красногорск край Москва. Това беше съобщено пред репортери от Министерството на отбраната на Русия, цитирано от TACC.

На пациента е отстранен обемен осем сантиметров тумор, който израства от лявото предсърдие и се спуска в лявата камера през митралната клапа.

"Уникалността на операцията се доказва от факта, че пациентът е оцелял след такава сложна манипулация. Туморът е проникнал толкова много във всички части на сърцето, че е било невъзможно да се отстрани нито с ръка, нито с инструмент. Кардиохирурзите трябваше да изрежат сърцето от гръдния кош, като го разрязаха изцяло. По време на операцията два пъти е изпадал в клинична смърт“, цитира военното ведомство думите на директора на болницата генерал-майор от медицинската служба, доктор на медицинските науки Александър Есипов.

Изключително сложната хирургическа интервенция е извършена от екип от специалисти от болницата „Вишневски“ под ръководството на ръководителя на кардиохирургичния център, професор, доктор на медицинските науки, заслужил лекар на Руската федерация Александър Лишчук, съобщи Фокус.

След операцията динамиката на възстановяването на пациента е добра. След седмица той ще бъде подготвен за изписване и амбулаторна рехабилитация по местоживеене.