Прехвърлянето на ракети с голям обсег ATACMS на Киев от Вашингтон заплашва да удари редица руски градове. Това заяви руският генерал-майор от авиацията Сергей Липовой. Той предупреди, че руските градове не само в нови територии са застрашени.

Липовой направи това в разговор с журналисти от News.ru.

„Използването на американските ракети ATACMS от Украйна, предполагам, заплашва всички гранични региони на Русия“, каза експертът. Според него, ако подобни снаряди имат обсег от 300 километра, под атака са Крим, Ростов на Дон, Воронеж, Курск, Белгород, Брянск и Орел.

За да се елиминират тези рискове, е необходимо да се идентифицират и поразят складове с ракети ATACMS и да се унищожат установките на MLRS HIMARS, които могат да се използват за изстрелване на такива снаряди.

Използването на американски ракети ATACMS от украинските въоръжени сили беше потвърдено от украинския президент Владимир Зеленски.

„Нашите споразумения с президента Джо Байдън се изпълняват. Те се изпълняват много точно – ATACMS се доказаха“, каза Зеленски във видеообръщението си, благодарейки на Съединените щати.

На този фон германският журналист Юлиан Репке заяви в социалните мрежи, че САЩ са дали на Украйна ракети ATACMS без GPS. Това се дължи на факта, че руските системи за радиоелектронна борба успешно се справят с оръжия, базирани на тази система.

„Интересно: САЩ предоставиха на Украйна оригиналната, стара версия с класическо инерционно насочване. Има, разбира се, една причина: успешното заглушаване на повечето GPS-насочвани оръжия от руски системи за радиоелектронна борба“, отбелязва журналистът.