Мощна експлозия в Загорския оптико-механичен завод в Сергиев Посад край Москва! В резултат на това са пострадали 111 сгради, от които близо 100 са жилищни сгради, включително частни.

Броят на пострадалите от експлозията достигна 60 души, още осем са в неизвестност. Ръководителят на района на Сергиев Посад Дмитрий Акулов говори за това в Telegram.

В момента развалините се разчистват, но телата на загиналите все още не са открити.

Преди това беше съобщено, че жена, ранена при експлозията, е починала в болницата.

„Нанесени са щети на съоръженията на градската инфраструктура, регистрирани са разрушения в котелната централа, повредени са прозорци и фасади в града“, отбеляза ръководителят на района.

Според Акулов първата информация за експлозията е получена в 10:42 московско време. В 11:06 часа на място вече работят оперативни групи, в 11:20 часа е изпратен щаб на пожара.

Пожарът е локализиран, след което на територията на града е въведено бедствено положение. Епицентърът на експлозията е в метален хангар, принадлежащ на предприятието Piroross. Един от цеховете на завода е разрушен, вторият е повреден. 11 хиляди местни жители останаха без вода.

По случая е образувано наказателно производство. Според Спешна помощ инцидентът може да е възникнал поради нарушение на технологичния процес.

Миналия март предприятието Piro-Ross в Сергиев Посад вече получи предупреждение от Ростехнадзор.