Пожар е избухнал в руската петролна рафинерия в Новошахтинск. Тя се намира само на 8 километра от границата с Украйна. Огънят е възникнал, след като са били забелязани към нея да се приближават дронове, съобщи ТАСС, като се позовава на местните власти.

На кадри в социалните мрежи се вижда как дрон лети към обекта, преди да възникне голям пламък и да се извие черен дим над част от рафинерията.

ТАСС се позова на неидентифициран източник от местните власти, според който са били забелязани два украински безпилотни летателни апарата. Единият се е врязал в топлообменник и е предизвикал експлозия и пожар, а другият е отлетял.

Регионалният управител Василий Голубев съобщи в социалните мрежи, че нефтената рафинерия е преустановила дейността си след удар, нанесен от безпилотен самолет. Той каза, че във вакуумната инсталация на рафинерията е възникнал пожар, а на територията на рафинерията са открити фрагменти от два дрона. 

Говорители на руската рафинерия не бяха открити за незабавен коментар, отбеляза Ройтерс. Местната служба за спешна помощ съобщи, че пожарът е потушен.

Няма пострадали хора в рафинерията, която е с годишен производствен капацитет до 7,5 милиона тона.

Ройтерс напомня, че петролната рафинерия е една от малкото, построени в Русия през последните десетилетия, като тя започна дейността си през 2009 година.