Владимир Путин е наредил да се спре отоплението на затворите. Като причина за това се посочва, че така затворниците ще се принудят да се запишат на фронтовата линия в Украйна.

Температурите в някои части на Русия паднаха до -55°C – но всичко това е част от плана на президента да попълни армията си с престъпници от затворите.

Олга Романова, директор на неправителствената правозащитна организация „Русия зад решетките“, каза, че целта е осъдените да бъдат принудени да отидат на война.

„По тази причина те просто изключваха отоплението при минусови температури“, каза тя пред германския вестник BILD.

„Условията в затворите трябва да станат непоносими, за да отидат мъжете там в Украйна. Затворниците просто се изпращат масово на украинската отбранителна линия и се жертват във войната,“ допълва тя.

По последни данни повече от 100 000 затворници вече са били разположени в Украйна. Сред тях е и Денис Александрович Зубов, който през 2017 г. беше осъден на 21 години затвор за убийството на трима души за период от девет месеца. Той беше сред осъдените, които се присъединиха към групата наемници „Вагнер“ на Евгений Пригожин в битката за град Бахмут в Източна Украйна.

Но не само затворниците са изоставени без отопление по време на безмилостната руска зима.

Регионът на Москва, където температурите паднаха до -20°C през изминалата седмица, както и Далечният източен Приморски регион, Санкт Петербург, Пенза, както и южните региони на Воронеж и Волгоград бяха засегнати от прекъсвания на отоплението.

В някои региони властите отвориха временни центрове за отопление и обявиха извънредно положение.

Повече от седмица жителите се оплакват, че са оставени да мръзнат в домовете си.

Видеоклипове, циркулиращи в социалните медии, показват хора, които палят огън във варели навън, за да се стоплят.

Превод: GlasNews.bg