Лидерът на Вагнер Евгений Пригожин наруши мълчанието си след неуспешния военен преврат през уикенда.

Той публикува 11-минутно аудио съобщение, в което не разкрива местоположението си – въпреки че беше казано, че е заточен в Беларус. Това е първото му изявление след неуспешния бунт на наемническите му сили в Русия.

В аудиопосланието си Пригожин казва, че никой не се е съгласил да подпише договор с Министерството на отбраната и че неговата наемническа фирма е трябвало да прекрати съществуването си на 1 юли.

Пригожин даде да се разбере, че не се е насочил към Путин, когато обяви, че войските му ще тръгнат към Москва, като каза: „Ние не тръгнахме, за да свалим ръководството на Русия“.

Във видеообръщението си той каза: „Целта на марша беше да се избегне унищожаването на Вагнер и да се потърси отговорност от длъжностните лица, които чрез своите непрофесионални действия са извършили огромен брой грешки“.

Той казва, че Вагнер съжалява, че „е трябвало да ударят руската авиация“ и са се обърнали, „за да избегнат проливането на кръв на руски войници“.

Според ръководителя на ЧВК "Вагнер", ако първоначално е участвал във войната в Украйна, тогава той би могъл да постигне целите за един ден. Той също така споменава, че хората в Руската федерация са посрещнали бунта с радост и знамена.

По думите му през последните дни е получил хиляди въпроси какво всъщност се е случило и какви са били предпоставките за това. Той нарича своята част една от най-опитните в Руската федерация и вероятно в света.

"Ние излязохме не да протестираме и не да сваляме правителството в страната. Шествието ни показа най-сериозните проблеми със сигурността в страната. Ако на 24 февруари 2022 г. някой като ЧВК "Вагнер" беше извършил действията, то специалната военна операция щеше да продължи един ден“, продължи Евгений Пригожин.

В същото време ръководителят на ЧВК Вагнер отбеляза, че цивилните са били положително настроени към бунта и са посрещнали наемниците с руски знамена и емблеми на ЧВК.

"Радваха се, когато минавахме. Много от тях пишат думи на подкрепа, а много са разочаровани, че спряхме", се казва в съобщението.

Чуйте аудиообръщението на Пригожин ТУК!