В руската северна столица се откри срещата на върха Русия-Африка. На събитието представители на 49 страни от континента обсъждат развитието на отношенията с Москва.

В рамките на срещата в Русия пристигнаха лидерите на 17 африкански държави, с всяка от които руският президент Владимир Путин ще проведе разговори.

Към момента е известно, че Владимир Путин вече е говорил на пленарната сесия на форума. По-специално той каза, че през следващите месеци Русия е готова да прехвърли 25-50 хиляди тона зърно в африканските страни с безплатна доставка.

Известно е, че на форума ще бъде поставен въпросът за възможните начини за разрешаване на кризата в Украйна и ще бъде обсъдена т. нар. „Инициатива за мир в Африка“.

Трябва да се отбележи, че основателят на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин проведе среща в Санкт Петербург с официални представители на Централноафриканската република.

Евгений Пригожин

Подробности за срещата не бяха разкрити, но медиите, позовавайки се на активното взаимодействие между Русия и ЦАР, отбелязват, че може да става дума поне за продължаване на укрепването на връзките.