Групата „Злите руски хакери“ RaHDit публикува в мрежата маршрутите на движение на цивилни кораби, от които могат да бъдат изстреляни надводни дронове, за да ударят Кримския мост.

Представители на групата казаха пред РИА Новости, че са направили това в отговор на терористичната атака на украинските специални служби.

Според разследването танкерите Beks Loyal и Khudayar Yusifzade може да са участвали в изхвърлянето на морски дронове в Черно море. Няколко дни преди атаката един от тези кораби се е движел срещу руското черноморско крайбрежие, на 100 км от Новоросийск. Вторият кораб се носел на юг.

Тогава се оказа, че тези кораби са се срещнали в морето. Според хакерите по време на срещата дроновете е можело да бъдат претоварени от един танкер на друг.

За управление на надводните дронове може да се използвал трети кораб, който се носел с пряка видимост към моста.

Известно е, че танкерите Beks Loyal и Khudayar Yusifzade плават съответно под флаговете на Маршаловите острови и Либерия. Худаяр Юсифзаде напусна украинското пристанище Измаил на 5 юли и пристигна в гръцкия Елефсис на 18 юли. Бекс Лоял напусна турската Тузла на 13 май и пристигна в румънската Констанца на 18 юли.

Припомняме, през нощта на 17 юли украинската страна е атакувала Кримския мост. За целта са използвани два надводни дрона. В резултат на това загинаха двама души - семейна двойка от Белгородска област. Пострадала е малолетната им дъщеря, която е откарана в болница.