Президентът на Русия Владимир Путин днес гласува онлайн на регионалните избори в Русия, като призова руснаците да последват примера му и да участват във вота.

"Призовавам жителите на регионите, в които в момента се произвеждат избори, да участват", каза Путин във видео, излъчено от Кремъл. "Още повече, че в нашата страна изборните процедури се организират по възможно най-удобния начин", добави руският президент, седнал пред компютъра в кабинета си.

Регионалните избори в Русия за назначаване на губернатори, регионални депутати и общински съветници, се произвеждат в рамките на три дни в страната - от петък до неделя. По думите на властите това е така, за да могат възможно най-много избиратели да дадат своя глас, посочва АФП. В няколко руски региона, включително в столицата Москва, е възможно и онлайн гласуване. Тази година Русия организира и гласуване в четири окупирани украински региона – Запорожка, Херсонска, Донецка и Луганска област. 

"Надявам се, че всеки един от вас ще прояви отговорен граждански подход", подчерта Путин, преди да пусне своя глас онлайн. "Благодаря ви, гласувахте успешно", гласеше след това надписът на екрана на компютъра му.

По традиция неделята се смята за основен ден на регионалните избори в Русия поради по-големия наплив на гласоподаватели. По информация от руската Централна избирателна комисия първите резултати се очаква да бъдат обявени утре вечерта