Американският вестник The Washington Post и Международният консорциум на разследващите журналисти откриха документи, потвърждаващи финансовите връзки на руския олигарх Роман Абрамович и руския президент Владимир Путин. По-специално стана известно, че чрез офшорната сметка на Абрамович Путин е платил апартамент в Тел Авив за своя учителка.

Според изданието по време на посещение в Израел през 2005 г. Путин се е срещнал с една от своите учителки Мина Юдицкая-Берлинер. След срещата руският лидер я обсипва с подаръци и според нея се е съгласил да купи апартамент за 208 000 долара.

цял екран

Но учителката получила парите за закупуване на апартамент не от Путин, а чрез тайна офшорна сметка на Роман Абрамович.

"Самата транзакция не е забележителна, датира от почти 18 години и за толкова малка сума, че едва ли може да се регистрира като грешка при закръгляване в многомилиардните офшорни книги на руски олигарси. Но тази покупка е важна, защото поставя Абрамович в центъра на споразумение с очевидно лично значение за Путин, което дава представа за руската система на покровителство и скрито богатство, чиито механизми обикновено са неизвестни", съобщава Washington Post.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков не отговори директно на въпросите на журналистите за ролята на Путин в сделката с недвижими имоти и участието на руския олигарх Абрамович в нея. В същото време той посъветва да се отправят въпроси към Федерацията на еврейските общности на Русия, заявявайки, че „всяка благотворителна дейност в Израел ще бъде извършена от тях“.

Говорителят на Абрамович призна подаръка, но каза, че не е направен по заповед на Путин, а "по искане на еврейската общност".

Преди това Абрамович отричаше всякаква финансова връзка с Путин в продължение на десетилетия, като дори съди отделни медии.

цял екран

"Историята с израелския апартамент идеално демонстрира как неписаните споразумения, намигванията и кимането с глава са в основата на системата от епохата на Путин, каза Андрю Вайс, руски експерт в фондацията Carnegie for International Мир.

Превод: GlasNews