Руският президент Владимир Путин критикува планираната за юни в Швейцария международна конференция на високо равнище за мир в Украйна. Той каза, че Русия няма да бъде поканена, но е ясно, че нищо не може да бъде решено без Москва. Путин заяви това по време на среща с беларуския лидер Александър Лукашенко.

Руският лидер сравни форума в Швейцария с "истински паноптикум".

"Никога не сме се отказвали от мирно решение. Не ние започнахме тази война. Тъй като не отиваме в Швейцария, сега хората казват, че отказваме да преговаряме. Украйна сама се вкара в ъгъла, като прекъсна преговорите преди две години - малко след началото на войната. Москва е готова да преговаря, но не и по схеми, които нямат нищо общо с реалността", заяви Путин.

Според Путин другата страна е смятала, че Русия може да бъде победена на бойното поле, но това се е оказало невъзможно. В дневния ред на конференцията в Швейцария ще бъде формулата за мир, предложена от украинския президент Володимир Зеленски.

Той настоява руските войски да се изтеглят от всички окупирани територии. Путин обаче иска мир, при който да бъдат запазени предишните руски завоевания, както и Украйна да стане демилитаризирана и неутрална страна, която се отказва от членство в НАТО.

Русия атакува и тази нощ енергийна инфраструктура на Украйна. Дронове причиниха пожар в съоръжение в Днепропетровск и повредиха инфраструктура в Херсон. Украинските сили са свалили 16 от 17 безпилотни самолета и една управляема ракета Х-59, изстреляна към Днепропетровск. Не се съобщава за жертви.