Руският президент Владимир Путин направи ново изявление за войната в Украйна по време на речта си на срещата на Г-20. Той спомена „преговори“, отбелязвайки, че Кремъл „не ги е отказал“, съобщи Sky News.

Говорейки чрез видеовръзка, руският лидер не можа да подмине темата за войната срещу Украйна, която Руската федерация разпали.

„В коментари, които може да повдигнат вежди, руският президент каза, че трябва да помислим как да спрем войната в Украйна, защото това е „трагедия“, се казва в публикацията.

"Военните действия винаги са трагедия за конкретни хора, конкретни семейства и страната като цяло. Разбира се, трябва да мислим как да спрем тази трагедия. Между другото, Русия никога не е отказвала мирни преговори с Украйна", каза Путин .

Журналистите припомниха, че Путин многократно е заявявал, че е готов за преговори. Анализаторите обаче смятат, че той едва ли ще го направи преди резултатите от изборите в САЩ. Това е така, защото президентските избори през 2024 г. могат да повлияят на подкрепата на Запада за Украйна, тъй като се очаква Доналд Тръмп, който беше силно критичен към подкрепата на Киев, да спечели номинацията на републиканците.

Анализирайки речта на Путин, журналистите отбелязаха, че западните анализатори остават скептични към подобни изявления на руския президент, който не показва никакви признаци на готовност за преговори: "Украйна иска да възстанови пълната си териториална цялост и напълно да изгони Русия от страната. За Русия, приемайки това решението би се разглеждало като капитулация и е малко вероятно да се откаже от окупираните в момента територии, особено Крим, който незаконно анексира през 2014 г."