Русия е готова за ядрена война. Това каза руският президент Владимир Путин в разговор с медиите.  Той уточни, че е готов "от военно-техническа гледна точка", тъй като ядрените сили на страната "постоянно са в състояние на бойна готовност".

Споменавайки, че Съединените щати обявиха отказа си да изпратят свои войски в Украйна, той обясни, че те разбират как Москва ще приеме подобна стъпка.

Путин посочи, че президентът на САЩ Джо Байдън е „личност, представител на традиционната политическа школа“, освен това в страната има и други специалисти в „областта на стратегическото сдържане“.

„Затова не мисля, че всичко се втурва толкова напред, но сме готови за това“, каза Путин.

Той подчерта, че въпреки че ситуацията не е толкова проста, колкото може да изглежда, Русия е готова за всякакви възможни сценарии.

Руският лидер назова и своя сценарий за развитие на събитията в Украйна в случай на навлизане на полски войски в страната. Както съобщава РИА Новости, Путин смята, че ако Варшава изпрати свои войски, няма да има обрат.

Полша иска да върне загубени преди това земи и ще се възползва от „прикритието на украинско-беларуската граница“, в замяна на части от въоръжените сили на Украйна или други шансове да постигне това, което искат.

„Ако полски войски влязат на територията на Украйна..., тогава мисля, че те никога няма да напуснат. Е, така ми се струва", каза Путин.

Според политика Варшава „спи и гледа“ как ще върне териториите, които смята исторически за свои и според Полша „са били отнети от бащата на народите – Йосиф Сталин“.

„Искат ги обратно, разбира се. И ако официалните полски части влязат там, те едва ли ще си тръгнат“, обясни той.

Между другото, думите на Путин за готовността на Руската федерация да използва ядрено оръжие бяха оценени от американския бизнесмен Илон Мъск.

„Путин каза, че Русия е готова да използва ядрено оръжие, ако руската държава е под заплаха – Разбира се“, съгласи се той в публикацията си в социалната мрежа.

Западните медии реагираха на думите на Владимир Путин за техническата готовност на Русия за ядрена конфронтация. Повечето публикации ги оценяват като готовност на Москва да използва този вид оръжия в случай на заплаха за съществуването на руската държавност.

Според британския таблоид Express думите на руския лидер изглеждат като "сериозно предупреждение". Изданието специално отбеляза факта, че според политиката ядрените бойни глави ще бъдат разположени близо до руско-финландската граница. Журналистите стигнаха до извода, че това изявление ще се отрази негативно на отношенията с НАТО.

Според тях посланието на Путин "допълнително подхранва вече нарасналото напрежение в отношенията със Запада".

Готовността на Русия да използва ядрено оръжие отбелязаха в свои публикации британските Independent and Telegraph, American Time, CNN и Washington Post.

Според CNN руският президент е отбелязал, „че от военна и техническа гледна точка Русия е готова за ядрена война“. Телевизионният канал също така цитира политика, че подобна ситуация е „неизбежна“.

Германските медии, представени от "Шпигел", "Цайт", "Франкфуртер алгемайне цайтунг", цитират Путин, като отбелязват подробностите от интервюто му.

Така Spiegel оцени думите на руския лидер като „поредното предупреждение към Запада“. Журналистите отбелязват, че в изявленията на Путин има усещане за „заплаха“.

И Телеграф отбеляза, че интервюто на Владимир Путин излезе няколко дни преди президентските избори в Русия, които ще се проведат на 15-17 март. Британските журналисти се съсредоточиха върху факта, че Путин не вижда необходимост от използването на този вид оръжие по време на конфликта в Украйна.