Започва официалната церемония, на която президентът Владимир Путин обявява присъединяването към Русия на Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон.

"На проведените референдуми хората казаха своята дума. Милиони поискаха регионите, в които живеят, да станат част от Русия. И сега те вече са наши граждани - завинаги", каза Путин пред пълната с официални лица зала. 

Той призова властите да уважат волята на хората от четирите региона. И обеща, че Москва ще направи всичко възможно, за да подобри живота на жителите на анексираните територии. Той обаче вметна, че Москва все пак е готова на преговори с Украйна по принцип.

Путин обвини Запада, че води хибридна война срещу Москва. "Те искат да бъдем тяхна колония. Те първи нарушиха правилата, касаещи границите на страните. Те настояват всички да приемат греховете им", заяви държавният глава.

Путин засегна отново и темата за ядрените оръжия, подчертавайки, че САЩ са тези, които създават прецедент относно използването им - при пускането на атомните бомби над Хирошима и Нагасаки.

 След речта на президента той и официалните представители на Херсонска и Запорожка област, на ДНР и ЛНР подписаха официалните документи, които утвърждават анексирането на териториите. Путин обаче седна на отделна маса от тази на четиримата лидери.

По-рано през деня Владимир Путин подписа укази, с които признава независимостта на четирите области, в които бяха проведени референдуми за присъединяването им към Руската федерация.

Путин призна независимостта на Херсонска и Запорожка област

На церемонията по подписването присъстват ръководителят на ДНР Денис Пушилин, ръководителят на ЛНР Леонид Пасечник, ръководителят на Запорожка област Евгений Балицки, както и ръководителят на Херсонска област Владимир Салдо. Всички те са назначени от Кремъл.

ЕС и голяма част от международната общност не признават легитимността на проведените в четирите украински области допитвания.