Владимир Путин коментира за първи път взривяването на Кримския мост, като обвини "спецслужбите на Украйна".

„Тук, както току-що съобщихме, няма съмнение, че това е терористична атака, насочена към унищожаване на критичната гражданска инфраструктура на Руската федерация. А авторите, изпълнителите, клиентите са специалните служби на Украйна“, каза Путин по време на среща с ръководителя на руския Следствен комитет Александър Бастрикин.

Камионът е преминал през територията на България (страна в НАТО), Грузия и Армения, съобщи Следственият комитет на Руската федерация.

В отговор Бастрикин каза, че в инцидента са замесени " граждани на Русия и чужди държави, които са помогнали в подготовката на тази терористична атака".

По-рано източници на nv.ua съобщиха, че експлозията на Кримския мост е била спецоперация на СБУ.

От СБУ отказаха да коментират тази информация.

„Ние не коментираме това. Ще коментираме ролята на СБУ или който и да е друг държавен орган на Украйна след нашата окончателна победа“, каза говорителят на СБУ Артем Дехтяренко в коментар за НВ.

Украйна не пое отговорност за този инцидент, въпреки че СБУ намекна , че не би могло да се случи без него.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов публикува видео в социалните мрежи, намеквайки, че експлозията е "подарък" за годишнината на Владимир Путин.

Ню Йорк Таймс също пише, че атаката е организирана от украинските специални служби, цитирайки високопоставен служител от Украйна.

Превод: GlasNews