Държавният департамент на САЩ твърди, че от 2014 г. руските власти тайно са похарчили повече от 300 милиона долара за подкупване на политици и държавни служители в около 20 страни по света, за да консолидират руското влияние там. Това се казва в доклад, изготвен от американското разузнаване и подписан от държавния секретар Антъни Блинкен и оповестен на 13 септември, пише The Washington Post.

Имената на политиците и имената на партиите, които са получавали пари от Русия, не се посочват. Но се споменават опитите на Русия да повлияе на изборите в Албания, Босна и Черна гора.

За разлика от открито изповядваните усилия на чужди правителства да лобират за предпочитаните от тях инициативи, скритото влияние на Русия е да използва подставени организации за насочване на потока от пари в полза на цели или политици. Това включва мозъчни тръстове в Европа и държавни предприятия в Централна Америка, Азия, Близкия изток и Северна Африка.

Според високопоставен американски служител, който пожела да остане анонимен, Путин е похарчил огромни суми "в опит да манипулира демокрациите отвътре".

Според документ на Държавния департамент на САЩ служители на американското разузнаване смятат, че въпреки войната в Украйна, Русия планира да прехвърли „най-малко още стотици милиони долари“ във финансиране на симпатизиращи партии и служители по света в близко бъдеще. Документът също така не премахва опасенията, че Русия или други противници на САЩ може отново да се опитат да се намесят в американската политика.

Отбелязва се, че решението вътрешният доклад да бъде публично достояние и да бъде изпратен до много дипломатически мисии на САЩ в чужбина - в Европа, Африка и Южна Азия - е станало необичайно. Документът, обозначен като "чувствителен" и първоначално предназначен за вътрешна употреба, изброява редица въпроси относно предполагаемата руска намеса, които американските дипломати са инструктирани да обсъдят с приемащите чужди правителства.

Руското посолство във Вашингтон не реагира по никакъв начин на тази информация.

Превод: GlasNews