Руският президент Владимир Путин на 21 февруари по време на телевизионно обръщение обяви признаването на независимостта на Донецката и Луганската народна република (ДНР и ЛНР). Държавният глава подписа в ефир укази за признаване на ДНР и ЛНР, както и споразумения за взаимопомощ с републиките.

Путин: Решението за признаване на ДНР и ЛНР ще бъде взето днес

Ключови цитати от обръщението на президента:

- Украйна за Русия не е просто съседна държава, а част от историята, нашите другари и роднини.

- Съвременна Украйна е създадена изцяло от болшевишка Русия. Освен това Ленин и неговите сътрудници направиха това, като откъснаха част от собствените му територии. Милионите хора, които живееха там, никой нищо не питаше.

- Болшевиките буквално притиснаха Донбас в Украйна

- Искате ли декомунизация? Е, това ни устройва. Готови сме да ви покажем какво е истинска декомунизация“, продължава президентът.

- Киев използва диалога с Русия като разменна монета със Запада. Не е изненадващо, че украинското общество е изправено пред национализма.

- Украйна никога не е имала своя истинска държавност.

- Невъзможно е да си припомним ужасната трагедия на Одеса без тръпка, престъпниците не бяха наказани, но ги знаем поименно, ще направим всичко възможно да ги открием и накажем.

- Сривът на икономиката е съпроводен с грабеж на граждани. А самата Украйна беше поставена под външен контрол.

- Влизането на Украйна в НАТО и разполагането на съоръжения на алианса е предрешено.

Ние няма да се откажем от нашия суверенитет. Русия има пълното право да гарантира своята сигурност.

Миналия декември дадохме на западните си партньори договор с гаранция за безопасност между САЩ, НАТО и Русия. Отговориха ни с много общи думи, с никаква конкретика. Отнесоха дискусията настрани, като казаха, че всички предложения ще се коментират в пакет. Никой не обърна внимание на основните ни три искания.

Три ключови пункта искахме: край на разширението на НАТО, спиране на разполагането на войски покрай границите ни и връщане на състоянието на войските на НАТО в състоянието им от 1997 г.

Всяка страна има право да встъпва в каквито и да е военни съюзи и да се защитава както иска - не сме променили това искане. В момента всеки се опитва да ни шантажира.

Искам да кажа направо: когато нашето предложение за равноправен диалог със САЩ и НАТО бе отхвърлен, Русия има пълно право да обезпечи собствената си безопасност и така и ще постъпи.

Относно Донбас - управляващата върхушка в Украйна не иска мирно решение на конфликта, а напротив - опитва се да създаде нова авантюра като през 2014 г. Използват непрекъснато безпилотни самолети, издевателстват над хората, включително жени, стари хора и деца.

Цивилизованият мир е нарушен, когато нарушават правата на хората и ги тероризират - колко може да продължи това?

Сменят се президенти и депутати в Радата, но не спира националистическият характер, завладял режима в Киев! Те не искат друго решение на въпроса с Донбас, освен военен.

Затова Русия признава независимостта на ДНР и ЛНР. Моля руската Дума да ратифицира тези документи и незабавно да им предложи помощ!

Незабавно трябва да се прекратят военните действия там, в противен случай ще бъдат обявени други мерки, завърши Путин.