Руският президент Владимир Путин заяви, че страната му е против разполагането на ядрени оръжия в космоса, а неговият министър на отбраната категорично отрече твърденията на САЩ, че Русия разработва ядрен потенциал за космоса, предаде Ройтерс.

Неназован източник, информиран по въпроса, заяви пред Ройтерс миналата седмица в САЩ, че Вашингтон разполага с нови разузнавателни данни, свързани с руския ядрен потенциал и опитите за разработване на космическо оръжие.

 
"Нашата позиция е ясна и прозрачна: винаги сме били категорично против и сега сме против разполагането на ядрени оръжия в космоса", каза Путин на своя министър на отбраната Сергей Шойгу.

Майката на Навални поиска от Путин тялото му ВИДЕО

"Настояваме не само да се спазват всички споразумения, които съществуват в тази област, но и предложихме многократно да се засили тази съвместна работа", каза Путин.

Той добави, че дейностите на Русия в космоса не се различават от тези на други държави, включително на САЩ.

Американски източници са изказвали предположение, че Русия разполага с някакъв нов потенциал в космоса, но с малко подробности и без да се огласяват доказателства.

Вестник "Ню Йорк таймс" съобщи, че американското разузнаване е свързано с опитите на Русия да разработи космическо антисателитно ядрено оръжие.

"Най-смъртоносната жена снайперист" в Украйна разкрива как ще бъде убит Путин

Коментирайки твърдението, Шойгу заяви, че няма планове като описаните от неидентифицираните източници в САЩ.

"На първо място няма такива проекти – за ядрени оръжия в космоса. Второ, САЩ знаят, че такова нещо не съществува“, каза Шойгу на Путин.

Той обвини Белия дом, че се опитва да сплаши американските законодатели, за да отпуснат повече средства за Украйна, като част от плана на Вашингтон да нанесе на Русия “стратегическо поражение“.