Израелският премиер Нафтали Бенет проведе днес официален разговор с руския президент Владимир Путин. По време на разговора те по-специално обсъдиха изявленията на руския външен министър Сергей Лавров. Това се съобщава на уебсайта на кабинета на ръководителя на израелското правителство.

След това премиерът прие извинението на Владимир Путин за антисемитските изказвания на високопоставен руски служител.

„Премиерът благодари на него [Путин] за изясняването на отношението на президента към еврейския народ и паметта на Холокоста“, съобщиха от офиса.

Освен това Бенет помоли ръководителя на Руската федерация да разгледа различни варианти за евакуация на хора от Мариупол. Путин обеща да позволи евакуацията на цивилни, включително ранените, през хуманитарния коридор на ООН и международната организация на Червения кръст.

Израелският премиер благодари и на Путин за поздравленията за 74-ата годишнина от независимостта на страната.

Припомняме, че на 1 май руският външен министър Сергей Лавров каза по време на пресконференция, че „най-пламенните антисемити обикновено са евреи“, добавяйки, че нацисткият лидер Адолф Хитлер „имал и еврейска кръв“. Така дипломатът отговори на тезата, че украинското правителство не може да бъде нацистко, тъй като президентът Владимир Зеленски е от еврейски произход.

На следващия ден ръководителят на израелското външно министерство каза, че няма прошка за изявлението на руския му колега и обвини служителя в „най-ниското ниво на расизъм срещу евреите“.

В същия ден главният равин на Москва напусна Русия.

Скандалът не свърши дотук. На 3 май руското външно министерство обвини Израел, че подкрепя "неонацисткия" режим в Украйна, а говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че израелските наемници се бият рамо до рамо с Азов в Украйна.