Руският президент Владимир Путин изпрати делегация от 20 души в Китай, водена от вицепремиера Александър Новак. Според официалната версия руски делегати ще участват в заседание на междуправителствената комисия между Русия и Китай за енергийно сътрудничество.

Такъв брой хора в делегацията за преговори обаче не устройвал китайските власти. Така твърдят експерти от китайското издание Sohu.

„Китайците се намръщиха и руският вицепремиер се почувства не на място“, казаха наблюдатели.

Междувременно се предполага, че Новак е изпратен лично от Путин за преговори. Твърди се, че руският лидер не харесва начина, по който се развиват отношенията между Русия и Китай. Кандидатурата на Новак не е избрана случайно, тъй като той е специалист в енергетиката.

Вицепремиерът на руското правителство беше натоварен да обсъди с китайски представители изпълнението на строителството на новия газопровод „Силата на Сибир - 2“. Този проект е много важен за Русия, тъй като ще увеличи обема на доставките на руски газ за Китай.

В същото време по някаква причина КНР забавя подписването на договора, като излага свои условия.

Едно от условията е всички разходи по изграждането на проекта да бъдат поети от Русия. Второто искане от Китай е отстъпка от енергийните ресурси. КНР няма да подпише договора, докато не бъдат изпълнени тези условия.

„Усещайки, че нещо не е наред, Русия незабавно изпрати 20 души, за да проведат добър разговор с КНР“, казаха експерти.

Китайските наблюдатели са уверени, че пристигането на Новак няма да промени ситуацията и условията на преговорите само ще станат по-трудни. Ето защо Новак ще се чувства максимално неудобно, пише ABN24.