Владимир Путин отстрани 67-годишния генерал Валерий Герасимов от поста командващ руските войски в Украйна. 

Според съобщения в медиите Герасимов е бил отстранен от поста си на командир на руската армия по-малко от шест месеца след назначаването му. Той беше заменен от генерал-полковник Михаил Теплинский. Това съобщи медията Daily Mail с позоваване на руски източници.

Решението за уволнението на Герасимов дойде само няколко седмици след въоръженото въстание на ЧВК "Вагнер" срещу режима на Путин, провокирано от Евгений Пригожин, основател на групата наемници и близък съратник на руския президент.

Освен това Daily Mail пише, че отстраняването на Герасимов от поста може да е свързано със срещата на върха на НАТО тази седмица в Литва, която се очаква да увеличи подкрепата на Запада за Украйна, и решението на президента на САЩ Джо Байдън да разреши доставката на спорни касетъчни бомби в Киев.

Все още обаче няма официална информация за освобождаването на Валери Герасимов от поста му.

Оставката на Герасимов: кой сега ръководи войната в Украйна

Михаил Теплински е руски генерал-полковник, командващ ВДВ и Герой на Руската федерация. Той е родом от Украйна. Теплински е роден на 9 януари 1969 г. в Моспино, Донецка област.

През 1991 г. завършва Рязанското висше въздушнодесантно училище. Участва в Приднестровския конфликт, Първата и Втората чеченски войни, военните операции на въоръжените сили на Руската федерация в Сирия.

През юни 2023 г. ВСС написа, че Теплински най-вероятно е командвал боевете край Иловайск през лятото на 2014 г. и е автор на т. нар. „Иловайски котел“.

А през февруари 2023 г. Официалният вестник на Европейския съюз публикува информация, че Теплински е бил директно на мястото на екзекуцията на жителите на Буча.

Още през декември 2022 г. генерал-полковникът попадна под британски санкции. Освен това на 25 февруари 2023 г. той беше включен в санкционния списък на всички страни от ЕС. Теплински също е под санкции в Украйна и Нова Зеландия.

кой ще замени Герасимов, Михаил Теплинский, Теплинский ВДВ, Михаил Теплинский снимкацял екран
Според британски медии уволненият от поста Герасимов ще бъде заменен от Михаил Теплински
 
Превод: GlasNews